Kontorstole

Kontorstole har længe eksisteret. Det kommer nok bag på nogen, at den første, som skabte den moderne kontorstol, var selveste Charles Darwin. Det er ikke just den opdagelse, han er mest kendt for. Han puttede simpelthen hjul på sin stol, så han hurtigere kunne komme frem til sine prøver, så der ikke gik værdifulde data tabt. I midten af det 19. århundrede ekspanderede mange virksomheder. Det medførte et større fokus på effektiviteten i kontorområder. Det var pga. denne fokusering, at kontorstolen blev til. Otto von Bismarck, der styrede Tyskland omkring midten og slutningen af det 19. århundrede, er kendt for at distribuere kontorstolen til resten af parlamentet, og derved opnåede den stor popularitet.

Kontorarbejdere kunne nu sidde ned i længere tid og nå hen til diverse nærliggende steder på kontoret uden at rejse sig op. Det var først i 1970’erne, at ergonomi for alvor kom ind i ligningen. Før var kontorstolen et middel til effektivitet. Nu blev der så lagt mere fokus på arbejdernes behov. Siden da har forskellige førende kontorstolefabrikanter udviklet teknologier, der sikrer en bedre ergonomi. De bedste kontorstole i dag er på et niveau, som Otto von Bismarck nok næppe kunne forestille sig.

I dag er kontorstolen kernestenen for trivsel på kontoret. En stor del af de jobs, der er tilgængelige i Danmark, kræver, at man sidder stille foran en computer i lang tid. Hvis ikke der var fokus på ergonomi, så ville der opstå mange flere arbejdsskader. Komfortable og skadesforebyggende kontorstole er derfor velkomne på arbejdspladserne. Hvis man er lidt grov, så kan man sige, at en kontorstol er en lappeløsning. En kontorstol prøver at løse problemet, der er forbundet med stillesiddende arbejde, som mennesker ikke er egnet til fra naturens side. En god kontorstol er ikke altid nok til at sikre, at man ikke lider nød inden pensionsalderen. Man kan med fordel foretage sig noget af arbejdet stående, hvis man har et hæve-/sænkebord. Det er også en god ide at styrketræne ved siden af sit arbejde, og det er især godt at træne øvelser, som er positurforbedrende.